Европа долази у Београд

годишња Скуптина РЛЕФ-а у Београду

Крајем године Европска Рагби 13 федерација, донела је одлуку да се 15. годишња Скупштина РЛЕФ, по други пут одржи у Београду. Главни град Србије први пут је угостио рагби лига посланике из Европе 2015. године. Након паузе од једне године, Београд ће поново бити домаћин годишње Скупштине РЛЕФ. Рагби лига у Европи граби крупним корацима. Из месеца у месец повећава се број клубова и земаља који у Европи играју рагби лигу. То се посебно односи на Балкан, где су прошле године у Турској и Бугарској одигране прве рагби 13 утакмице. Зато је одлука да се годишња Скупштина РЛЕФ, односно Конгрес по други пут повери Београду права одлука.

Председник Рагби 13 федерације Београда Радослав Новаковић овако коментарише ову одлуку:

Радослав Новаковић, Председник Рагби 13 федерације Београда

Поверавање годишњег Конгреса Европске рагби 13 федерације Београду је велико признање за Рагби 13 федерацију Србије, али и за Рагби 13 федерацију Београда, која ће сигурно бити један од важних фактора у организацији овог догађаја. Учинићемо све, да што је могуће боље организујемо овако важан скуп. Поред делегата из 34 Европске земље чланице РЛЕФ, очекује се велики број гостију из света. Пре свега сигурно ће доћи неко од  представника Светске рагби 13 федерације из Аустралије, Новог Зеланда,  Јужне Африке али и са северне хемисфере из Канаде, САД, Јамајке, Либана, итд. Када се томе дода податак да ће по други пут, током Конгреса,  бити одигран Европски шампионат у рагбију 9 то драстично повећава напоре које ћемо морати да уложимо у организацију ова два догађаја. Према првим грубим проценама очекује се да би број учесника на оба догађаја могао да премаши бројку од 200, што је досад сигурно највеће рагби 13 окупљање у Србији.

Еуро 9

Први шампионат Европе у рагбију 9 (ЕУРО 9) одржан је 5. јула 2015. године на стадиону НСЦ Макиш код Аде Циганлије. Србија је тада  остварила свој највећи успех у дисциплини рагби 9, освојивши сребрну медаљу. “Орлови” су у групи савладали лако Мађарску са 36-0 у првом колу. У другом колу Чешка је била изненађујуће јак ривал, али је Србија ипак стигла до тријумфа са 14-8. У финалу, мегдан за златну медаљу водили су Русија и Србија. Медведи су били убедљиви и са 26-12 стигли до тријумфа и прве титуле Европског шампиона на ЕУРО 9. Србија је морала да се задовољи сребрном медаљом, док је бронза припала Украјини, која је у мечу за 3. место савладала Чешку са 26-0.

Формат овогодишњег такмичења још увек није познат. Очекује се далеко већи број репрезентација него пре две године, када је било 6 репрезентација. Реално је очекивати да број земаља учесника на финалном турниру буде лимитиран на 8, 10 или 12. Наравно, како ће интересовање бити далеко већа, сигурно је да ће бити и квалификација, највероватније на регионалном принципу.

Учесници првог ЕУРО 9 турнира 2015. године

Више о годишњој Скупштини РЛЕФ, можете прочитати на сајту РЛЕФ, Рагби 13 федерације Србије и Светске рагби 13 федерације.

 

Related posts