Брајан Смит саветује “Орлове”

Ragbi 13 Brajan Smit

Данас је у Београду на стадиону СЦ Инге на Звездари одржан први тренинг сениорске репрезентације Србије у 2016. години. Тренингу је присуствовало 14 играча из 5 клубова. Дорћола, Партизана, Црвене Звезеде, Ташмајдан Тигрова (сви из Београда) и Радничког из Нове Пазове. Тренинг је одржан у склопу припрема за предстојећу турнеју у Аустралији од 28.01. до 08.02.2016. године. Велико изненађење чекало је све играче, јер их је на тренингу посетио Брајан Смит, познати Аустралијски рагби лига тренер. Човек који је у последњих тридесетак година радио у најпознатијим НРЛ клубовима Сент Џорџ,  Парамата Илс, Њукасл Најтс и Сиднеј Рустерсима.

_DSC8827-cropСам  долазак тренутно једног од водећих рагби лига стручњака на свету, представља велико признање за Српски рагби 13 уопште, а посебно ако се има у виду чињеница, да је једно такво велико тренерско име као што је Брајан Смит прихватило понуду да буде саветник стручног штаба “Орлова” у припремана и квалификацијама за Светски Куп у рагбију 13, 2017. године. Подсетимо у октобру ове године Србију очекују утакмице са Велсом и Италијом у завршној рунди квалификација Светског Купа. До Аустралије и првог наступа на Светском Купу, “Орловима” недостају две победе, од тога бар једна против Велса или Италије. У случају тријумфа у оба сусрета кофери се већ пакују. Ако остваримо само једну победу у том случају морали би да у мајсторици са другопласираним из друге групе у којој су Ирска, Русија и Шпанија, визирамо карту за Светски Куп.

Схватајући о каквој се историјској прилици ради, Рагби 13 федерација Србије већ неколико месеци ради на реализацији одласка наше селекције у Аустралију. Ова турнеја поред такмичарског  има у великој мери и промотивни карактер, јер је циљ да се упознамо са играчима који су наше горе лист, и који имају право наступа за нашу репрезентацију.

_DSC9029Некадашњи председник Рагби 13 федерације Србије, а садашњи нови члан УО Р13ФС Благоје Стоиљковић већ више од годину дана ради на прикупљању играча Српског порекла у Аустралији. За наш сајт Благоје каже: “Пријатно смо изненађени одзивом наших играча у Аустралији и заинтересованошћу да обуку дрес земље својих предака. Имамо заиста велику базу заинтересованих играча, и сигуран сам да ће ангажовање Брајана Смита на место саветника само повећати ово интересовање. Турнеју у Аустралији искористићемо да се што боље упознамо и успоставимо дугорочну сарадњу. Рагби лига је уз Аустралијски фудбал, најпопуларнији спорт у Аустралији и није чудо што је велики број људи нашег порекла игра.”

До 28. јануара наши репрезентативци ће имати згуснут програм. У Аусталији их очекују две провере, али и пуно рада. О томе ћемо ускоро.

Related posts