Рагби лига у Сурчину

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Почетком септембра прошле године, Рагби 13 федерација Београда је подржала иницијативу неколико прекаљених спортских радника да се у Сурчину оснује рагби 13 клуб. Врло брзо се ушло у реализацију те идеје. У сарадњи са Градском Општином Сурчин и Рагби 13 федерацијом Србије, 16.09.2015. године на стадиону ФК Јединство одиграна је прва рагби 13 утакмица у Сурчину. Противници су били сениорска репрезентација Београда и Енглеска селекција “Лајон-Хартс”. Противник не баш по мери, јер су “Лајон Хартси” практично Аматерска репрезентација најбоље Енглеске покрајине Кумбрија. Упркос великом пожртвовању играча репрезентације Београда, Енглези су лако тријумфовали са 76-0. Колика је снага селекције “Лајон Хартс” најбоље говори податак са су три дана касније, Енглези савладали и 11. репрезентацију на Свету, репрезентацију Србије са 12-20.

И поред убедљивог пораза, промоција рагби лиге у Сурчину, на прелепом стадиону Јединства image-22b07da62178d40e4dd2317a54964439787edbacc6c775d52515b9c737f4e47f-Vу потпуности је успела. Уз помоћ општине Сурчин, посебно председнице Весне Шаловић и њеног тима, Жарко Савић је уз пар ентузијаста крајем октобра прошле године основао Рагби лиг клуб Јединство Сурчин. Клуб се определио за рад са младима, што је уосталом и приоритет Стратегије развоја спорта и новог Закона о спорту Републике Србије.

Са промоцијом у основним школама на територији општине Сурчин кренуло се последњих пар дана. Нови клуб је поред помоћи локалне самуправе наишао и на подршку Рагби 13 клуба Партизан са којим је склопљен договор о вишегодишњој сарадњи. Тако су првотимци Партизана Никола Србљанин, Владимир Милутиновић, Бранко Чарапић, Јасмин Бибић и остали, крајем фебруара почели промоцију рагбија по основним школама на територији Сурчина.

TN_DSC03299Ова промоција се ослања на програм рада и развоја млађих категорија који Рагби 13 федерација Србије реализује са Амбасадом Аустралије. У програм је укључена и Рагби 13 федерација Београда, уз подршку Секретаријата за спорт и омладину Града Београда.

TN_DSC03375Уз ову велику и значајну подршку млади дечаци и девојчице из Сурчина стрпљиво и са осмехом на лицу савладавају прве рагби лига кораке. Што је најважније имају од кога да уче, као и доста тога да науче. У клубу кажу да је одзив већи од очекиваног, али да ће свима онима који хоће да се баве рагбијем 13 то бити и омогућено. Сви су свесни да је пред њима још доста рада пре него што се истрчи на зелени терен. Тренери који раде са младима не могу да сакрију одушевљење због раскошног талента појединаца, али и велике заинтересованости младих Сурчинаца за игру са јајастом лоптом.

TN_DSC03475

Related posts